Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.09.2017
Във Враца откриха последен модел система за видеонаблюдение

Във Враца откриха последен модел система за видеонаблюдение

Кметът Калин Каменов, зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и главният директор „Продажби“ и член на Борда на БТК-ЕАД Мирослав Петров прерязаха лентата на система за видеонаблюдение, което се помещава в сградата на Районното управление на МВР във Враца. Системата, която е и единствена до момента в страната е изградена по проект на Община Враца „Разработване и внедряване на софтуер, на интегрирани решения и IT одит“.
„Чрез комплексната система на видеонаблюдение ще се подобри сигурността, реда и безопасността в нашия град. Инвестицията е на стойност близо 460 000 лв. и чрез нея ще се намали броят на катастрофите, пътните нарушения и извършените престъпления в града“ - каза при откриването Каменов и допълни, че на 13 кръстовища в града са монтирани 35 камери. Той уточни още, че системата позволява да се снима и през нощта. „Ще продължим да надграждаме и се надявам направената инвестиция да бъде пазена, защото сигурността е изключително важна за Община Враца.“, допълни още кметът.
„Превенция на престъпността, по-бързо и по-качествено разследване, както и намаляване на транспортния травматизъм са целите, които са заложени при изграждането на системата. И най-важното е спокойствие и сигурността на гражданите“, каза зам.-главният секретар Георги Арабаджиев.
Главният директор „Продажби“ и член на Борда на БТК-ЕАД Мирослав Петров Враца заяви, че Враца е първият град в България, в който се изгражда система с вграден изкуствен интелект. „В момента такава система съществува в големи европейски градове - Лондон, Барселона, Брюксел.“, допълни още Петров и добави, че системата за видеонаблюдение може да разпознава номера,  хора с маски, както и да извърши разпознаване на паднали на улицата хора. „За наш е чест, че имахме възможността да участваме, да изпълним поръчката и да поддържаме системата“, каза още Мирослав Петров.
Временно изпълняващият длъжността директор на Областна дирекция на полицията във Враца Цветелин Стоянов уточни, че 14 служители са обучени да работят със системата за видеонаблюдение. Системата се самоконфигурира и динамично променя настройките на камерите, за да осигури оптимално прочитане на номерата, независимо от метеорологичните условия и условията на осветеност.
Водосвет за успех на новата система за видеонаблюдение отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.