Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
31.10.2019
Враца почете Деня на будителите с шествие и тържество

Враца почете Деня на будителите с шествие и тържество

Факелно шествие под надслов „Да запазим светлината“ освети Враца в навечерието на Деня на народните будители. Цветната колона тръгна от площада пред Дома на науката и техниката и в нея се включиха представителни групи от врачанските училища, временно изпълняващия длъжността кмет на Община Враца  - Мария Попова, директори на културни институции, общественици, граждани.
Факелното шествие премина по ул. „Търговска“ и се насочи към паметника на небесния закрилник на Враца  - Св. Софроний Врачански, където се състоя тържеството, по повод Деня на народните будители. Празничното честване започна със стихотворения, посветени на българските книжовници - Св. Софроний Врачански, Иванчо Младенов и Иван Вазов, в изпълнение на възпитаници на училищата, носещи имената на своя патрон. В рамките на отбелязването бяха изнесени и данни за видните просветители, чиито имена носят учебните заведения във Враца.
Богослов по случай Деня на народните будители поднесе Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на почит и признателност, към делото и живота на народните будители и просветни дейци, пред паметника на Св. Софроний Врачански, деца в народни носии поднесоха общ гирлянд.
В Деня на народните будители  - 1 ноември,  всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон. Временно изпълняващият кмет на Община Враца – Мария Попова ще поднесе цветя пред монумента на светите братя Кирил и Методий.