Празници и фестивали

Празник на старата градска песен “Мара Врачанка”- Враца 2023

Този музикален форум се утвърди като един от най-добрите празници на старата градска песен, целящ да даде възможност за изява на групите за стари градски песни от цяла България, да възроди и обогати градската песенна традиция, както и да достави удоволствие на ценителите на песента.

СТАТУТ                                                                                  Заявка за участие

 

Национална художествена изложба „Земята на Ботев“ - 2024

Провежда се от 1976 год. през пет години. След прекъсване от десетина години е възстановена. Последното издание е през 2019 година. Всяка година в рамките на Ботеви дни се провежда Обща художествена изложба, в която изявени в изкуството художници и скулптори взимат участие със свои творби, посветени на Христо Ботев и неговият героичен подвиг.

СТАТУТ                                                                                   Декларация-опис 2024 г.

 

Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет”Ще се проведе от 19 до 22 април 2019 година. Участници досега са били танцови колективи   от  Италия, Гърция, Русия, Казахстан, Литва, Хърватска, Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Гърция, Индонезия и България.

 

     СТАТУТ                                                          STATUS
     ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ                                     APPLICATION FORM
     
Повече информация на: https://www.facebook.com/International-folklore-festival-Vratsa-spring-%D0%9C%D0%A4%D0%A4-%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82-520721677962092/?ref=ts&fref=ts

 

Национален фестивал на малките театрални форми
Организира се от Министерството на културата, Община Враца и Драматично-куклен театър - Враца. Провежда се всяка година в средата на м. май.
За повече информация - 0878/8846755
 
Младежки музикален форум и форум на младия слушател - организира се от Община Враца и Врачанска филхармония всяка година през месеците октомври и ноември.
За повече информация - тел. 092/66 54 34; 62 32 61.

 

Национален конкурс за млади изпълнители “Дико Илиев” - Провежда се през година от 2006 година. Повече информация на https://sites.google.com/site/konkursdikoiliev


Пролетен фолклорен празник – Провежда се от читалищата на Община Враца като се показва най-доброто от продукцията на самодейните състави.
     
Международен младежки театрален фестивал  “ВРЕМЕ” -  Създаден през 1987 година от Театрална група “ТЕМП” и Младежки дом – Враца със съдействието на Община Враца.  От І-то до ІV-то си издание Фестивалът е само с български групи. 1991 година на сесия на Община Враца се взима решение за ежегодно провеждане на ММТФ “ВРЕМЕ”, а впоследствие на всеки две години. От V си издание /1992 год./ фестивалът е международен и се организира с приятелската помощ на Българската асоциация на аматьорските театри БААТ - официален представител на AITA/IATA за България и СЕС - европейски център на AITA/IATA. В международните издания на Фестивала взимат участие ежегодно над 10 чуждестранни групи и над 5 български групи.

Повече информация на: http://www.youth-house.com/bg/teatralna-grupa-temp/