Туризъм - Обща информация

“Град като Балкана – древен и млад“ - Враца води началото си от богато тракийско селище. Първите следи датират от новокаменната ера, а първите заселници в околността са от тракийското племе трибали. За тяхната богата култура и бит свидетелстват находките от Могиланската могила и Рогозенското съкровище. През вековете градът остава важно занаятчийско - търговско и културно средище, а по късно и индустриален център. Името Вратца се появява в каменен надпис от времето на българския владетел Михаил II Асен / 1246-1256/. Днес град Враца е голям административен, стопански и културен център, находящ се на 116 км. от столицата София. Носи името си от красивия скален пролом „Вратцата”, отвесните скали на който са най-високите на Балканския полуостров. В местността „Градище” край пролома Вратцата е намерен надпис от 13 век, в който за първи път се споменава името „Вратица”.

Враца е средище на активен културен живот и се слави със своите културни институти – Регионален исторически музей с художествена галерия, Етнографско – възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”, читалище „Развитие”, Дворец на културата.

Природните забележителности на територията на Община Враца – пещерата Леденика, проходът Вратцата, Мемориалният комплекс „Ботев път”, Божият мост край село Лиляче, водопадите „ Скакля” и „Боров Камък” и Природен парк „Врачански Балкан”, както и символите на град Враца – паметникът на връх Околчица, Рогозенското съкровище, Сребърния наколенник, Плочката от село Градешница, Куртпашовата кула,  кулата на Мешчиите и Хижата в комплекс „Вестителя” превръщат Враца в уникална и желана туристическа дестинация за любителите на планината, алпинизма, пара и делта-планеризма, спелеологията, приключенията, на културно – историческия, религиозния, селския и еко туризъм. На разположение на туристите са ски пистите около хижа Пършевица, многобройните екопътеки и пешеходни маршрути.

Общината разполага с леглова база – 1 106 броя легла в петдесет и осем места за настаняване – пет хотела, един мотел, десет семейни хотела, един хостел, един пансион, дванадесет къщи за гости, две почивни станции, една туристическа хижа, и регистрирани десет апартамента за гости и петнадесет стаи за гости. На разположение на туристите и гостите на града са много ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.