“Да използваме думите, за да създаваме, не да рушим”

 

“Една известна българска поговорка гласи, че благата дума, може да отвори железни врати. Днес, по-често трябва да си припомняме смисъла на тази пословица. Силата на словото може да предизвика бури и войни, но може и да ги предотврати. Наша отговорност е как ще я използваме. С всяко действие да създаваме и даряваме любов. Скъпи съграждани, нека да си служим с думите, за да създаваме, не да рушим! Бъдете горди, защото ние сме дали писменост на над 300 милиона по света. Да живее България! Честит празник!” - каза кметът Калин Каменов по повод Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празничната програма започна с изпълнение на стихотворението “Върви народе възродени” от възпитаници на врачански училища.

Ученичката от НУ “Св. Софроний Врачански” - Моника Георгиева рецитира стихотворението на Никола Фурнаджиев “Кирил и Методий”.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

В знак на признателност, пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя.

На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, заместник областният управител Робертино Маринов, ръководители на учебни заведения и културни институции, ученици и граждани.