Кметът Калин Каменов присъства на Областен координационен щаб

 

В рамките на Областния координационен щаб, кметът Калин Каменов предостави актуална информация за готовността на местната администрация за настаняване и подкрепа на украински граждани.

“Разполагаме с над 100 места за настаняване в бившия ДДЛРГ „Асен Златаров“ и в хотелската част на ОП „Спорт и туризъм“. В инициативата ни се включиха граждани, неправителствени организации и предприемачи, които ще осигурят още над 80 места за украински граждани. Имаме възможност да приемем 250 деца в яслени и целодневни групи в общински детски градини, като те няма да бъдат смесвани със съществуващите групи“ – каза кметът Каменов и допълни, че през последните няколко дни е извършена проверка на състоянието на помещенията, стопанисвани от местната администрация, които при необходимост могат да бъдат използвани за скривалища.

По време на заседанието, кметът Каменов коментира, че екипи от местната администрация поддържат връзка с Координационния център във Варна, както и с Агенция за бежанците.

Успоредно с обезпечаването на местата за настаняване на украински граждани, Община Враца е в непрестанна комуникация с ръководството на побратимения украински град Суми.

На заседанието на координационния щаб, проведено по инициатива на областния управител Стефан Красимиров, присъстваха още: заместник областният управител Красимир Колев, кметове и заместник-кметове на общините от област Враца, директори и ръководители на здравни заведения, социални услуги и институции, както и представителите на военното формирование, Пожарна безопасност и защита на населението, Националния осигурителен институт и други.