За първи път Враца се включва в Нощта на литературата

 

С четене на откъси от известни книги на чуждестранни автори, Враца за първи път ще се включи в Нощта на литературата, която ще се проведе на 7 октомври. Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори. Първата локация е Регионална библиотека „Христо Ботев“, където от 18.00 ч., на открито, ще се четат откъси от творби за деца от сръбски и немски автори. Литературното пътешествие ще продължи в 18.45, в кафене „Старата къща“, с произведения на френски и английски автори. На терасите на Младежки дом, от 19.30 ч., ще бъдат представени творби на италиански и шведски автори.

Нощта на литературата се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Младежки дом.

Културната проява, се провежда за девети път. Началото на събитията е дадено през 2006 г. и се организира от Чешките центрове по света от 2006 г., като постепенно към него се включват градове от различни държави. Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.